Δερματολογικές Παθήσεις

Ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής;

Εάν σας ταλαιπωρεί η ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Πρόκειται ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, που απασχολεί μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, με το πιο κοινό σύμπτωμα που συναντάμε να είναι η απολέπιση, όπου μπορεί να χαρακτηρίζεται από πολύ μικρές νιφάδες έως μεγάλες απολεπιστικές πλάκες.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα, όπως είναι ο κνησμός του τριχωτού της κεφαλής ή ερυθρότητα στο τριχωτό της κεφαλής ή έντονη ξηροδερμία. Η ξηροδερμία μπορεί να επιφέρει έντονα ξηρά μαλλιά που μπορεί να τα οδηγήσει στην ευθραυστότητα και την καταστροφή τους. Επίσης ένα ακόμη πιο σπάνιο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να χαρακτηρίζεται με μια ήπια δυσφορία, πολύ συχνά όμως μπορεί κάποιος ασθενής να χαρακτηριστεί και ως έντονο πόνο.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.

  1. Αποφυγή καθημερινού λουσίματος το στο τριχωτό της κεφαλής. Ιδανικά 2 ή 3 φορές την εβδομάδα αρκούν.
  2. Μασάζ με έλαια. Το μασάζ δημιουργεί υπεραιμία, ενδυναμώνοντας την τρίχα.
  3. Αποφυγή ζεστού νερού κατά τη διάρκεια του λουσίματος.
  4. Προστασία του κεφαλιού κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο ξηρός αέρας μπορεί να επιδεινώσει μια τέτοια κατάσταση.
  5. Κατανάλωση άφθονου νερού, φρούτων και τα λαχανικών. Μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες συμβάλλει στην ορατή βελτίωση μια τέτοιας κατάστασης.
  6. Εάν τα συμπτώματα είναι πάρα πολύ έντονα και δεν υποχωρούν, μια επίσκεψη στο Δερματολόγο με ειδικά φαρμακευτικά σαμπουάν ή λοσιόν θα βοηθήσουν πάρα πολύ.

Για οποιαδήποτε πληροφορία βρισκόμαστε πάντοτε στη διάθεση σας. 

γεώργιος καζαντζής

Γεώργιος Καζαντζής, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος.

Νοσοκομείου 23, Πτολεμαΐδα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 24630-55531